A doua combină Ideal 9T din România a lucrat în această vară în ferma Agro Edma din Teleorman. Utilajul a recoltat, în medie, 40-50 ha de cereale păioase pe zi.
Ferma Agro Edma SRL din Izvoarele, jud. Teleorman, înfiinţată în anul 2000, exploatează 2.500 ha cu grâu (600 ha), orz (600 ha), rapiţă (600 ha), porumb (300 ha), floarea-soarelui (200 ha) şi muştar (200 ha).
În campania 2020, cu combina Ideal şi cu alte trei combine mai mici, au fost recoltate aproape 2.000 ha cu grâu, orz, rapiţă şi muştar în mai puţin de trei săptămâni. „Lipsa de personal a fost primul motiv care ne-a făcut să ne gândim la o combină mare, care să înlocuiască alte două mai mici. Avem opt oameni care lucrează pe utilaje, la 2.500 hectare. Dacă lucram în continuare cu patru combine, pierdeam patru oameni doar pentru recoltat. Aşa, avem un om în plus pentru lucrările din campania de vară”, spune Daniel Sandu, şeful fermei Agro Edma.
Ideal 9T: “Este foarte complexă, dar se reglează uşor”
A ales combina Ideal pentru că a mai avut în fermă atât tractoare, cât şi combine Massey Ferguson şi ştia că se poate baza pe fiabilitatea şi pe performanţele brandului. Combina Ideal are însă caracteristici unice, iar performanţele sunt la superlativ: „E ceva ce nu a mai avut nici o combină. În primul rând, reglajele automate, foarte importante şi foarte utile, te ajută la calitatea recoltei. Este mult mai uşor să urmăreşti raportul dintre pierderi, curăţenia materialului din buncăr, spărturi şi viteza de înaintare. Alegi un raport între toate acestea, iar combina le corectează singură. Are peste 50 de senzori, camere de luat vederi în interior, înregistrează tot timpul ce recoltează. Este foarte complexă, dar, în acelaşi timp, se reglează uşor. În funcţie de raportul dintre curăţenie, pierderi şi spărtura boabelor pe care noi îl cerem, îşi face automat toate reglajele şi scoate materialul recoltat exact cum îl vrem, iar acest lucru ne-a ajutat la recoltat”, spune Daniel Sandu.
„Pe monitorul tabletei din cabina combinei, operatorul desenează cu degetul într-un triunghi şi combina se autoreglează pentru a obţine parametrii doriţi. De exemplu, am aplicat o viteză de lucru minimă de 5 km/oră şi maximă de 8 km/oră şi am vrut un procent de spărtură sub 1%, apoi am lăsat combina să-şi facă singură treaba. Am reuşit să obţinem consumuri între 1,5 şi 2 litri de combustibil pe tona recoltată, un randament foarte bun”, spune Alexandru Antonesei, manager produs Massey Ferguson în cadrul General Leasing.
Descarcă 14 tone de grâu în 80 de secunde
Combina Ideal „face cel puţin cât cele două combine mai mici” pe care le mai au în fermă, mai spune Daniel Sandu. Buncărul de 17.000 litri, adică undeva la 14 tone de grâu, este descărcat în mai puţin de un minut şi jumătate. „Am măsurat în câmp ceea ce ştiam şi din fabrică: descarcă buncărul în exact 80 de secunde”, spune Alexandru Antonesei.
Cel mai mare rotor din piaţă
Combina Ideal 9T are cel mai mare rotor din piaţă: „practic, boabele nu sunt agresate, au mai mult timp să stea pe rotor, iar în felul acesta evităm spărtura şi corpurile străine din buncăr. Acest lucru este posibil şi datorită sistemului de senzori Ideal Harvest”, explică Antonesei.
Caracterisitici unice
Sistemul unic Ideal Balance este alcătuit din două planuri înclinate ce aranjează uniform materialul recoltat şi permite recoltarea pe pante înclinate de până la 14 grade.
Un alt punct forte al combinei Ideal 9T este că are în interior doar 13 curele şi un lanţ, ceea ce înseamnă costuri reduse de întreţinere.
Sistemul Power Flow face ca materialul recoltat să fie alimentat constant, ceea ce oferă o viteză de lucru mai mare. Pentru combina Ideal 9T sunt disponibile headere de recoltat cereale păioase de 10,7 m şi de 12,2 m. Pentru recoltat porumb, tot de la General Leasing pot fi achiziţionate echipamente Olimac sau Ziegler, pe 12 rânduri.
MASSEY FERGUSON MF IDEAL 9T
(Versiunea de bază - păioase. Specificaţii standard Europa)
Header Power Flow 10,7 m